Talent Billund har netop indgået en aftale med DBU Jylland, Idræts- og Kulturakademiet (IKA) og Billund Kulturskole. Sammen skal de styrke det sociale fællesskab mellem de forskellige idræts- og kulturgrene i Billund Kommune.
Talent Billund er en selvejende institution (fond) med fokus på at skabe et fællesskab for børn og unge i Billund Kommune. Et miljø, hvor de har mulighed for at dyrke og udvikle deres potentialer inden for idræt og kultur.
Den nuværende aftale med Idræts- og Kulturakademiet (IKA) og Billund Kulturskole udløb den 30. juni 2024. Der er derfor netop indgået nye leverandøraftaler med de to samarbejdspartnere, og derudover er der også indgået aftale med DBU Jylland. Aftalerne gælder frem til den 31. december 2027.
”Jeg er rigtig glad for, at vi kan fortsætte Talent Billund med tre leverandører: To, som vi har samarbejdet med i en årrække, og DBU Jylland som ny leverandør. Vi glæder os til at trække på DBU’s erfaring fra breddefodbolden med fokus på at udvikle børn og unge. Samtidig ønsker vi at samarbejde med de lokale klubber/foreninger. Vi vil nemlig gerne give deres unge medlemmer en unik mulighed for fortsat at være aktive i foreningerne, mens de videreudvikler deres interesser sammen med andre unge, der også har en passion for idræt eller kultur. Derfor skal der også lyde en stor tak til Billund Kommune og Ole Kirk’s Fond for støtten - uden dem, ville Talent Billund ikke være muligt,” siger Jesper Dahlmann, formand for Talent Billund.
Billund Kommune betaler et årligt tilskud på 1,6 mio.kr. til Talent Billund, mens Ole Kirk’s Fond giver et årligt tilskud på 1,3 mio. kr. Ifølge Jesper Dahlmann giver Talent Billund de unge et incitament for at blive i kommunen og f.eks. tage deres uddannelse der.
Talent Billund har omkring 130 deltagere fra hele Billund Kommune fordelt på mere end 12 forskellige aktivitetsgrene indenfor idræt og kultur. Udgangspunktet er børn på 4.-9. klassetrin samt unge under ungdomsuddannelsesforløb.
Mikkel Voss, der i dag er 19 år gammel og spiller håndbold i Grindsted, har deltaget i Talent Billund siden 8. klasse, og han bor i dag på akademiet på Østergade i Grindsted.
”Det hele startede ved, at jeg fik lyst til at træne lidt mere ved siden af klubhåndbolden, og jeg er simpelthen så taknemmelig for den udvikling, jeg har været igennem. Talent Billund er bygget op på den lyst, man selv har til at lære, og min lyst til at lære har været intakt hele vejen. Jeg har derfor udviklet mig ekstremt meget både sportsligt og personligt, fordi jeg hele tiden er blevet mødt med muligheden for sparring. Samtidig føler vi os som en del af et lille kollektiv, fordi vi bor selvstændigt og alligevel har en masse sociale fællesskaber sammen,” forklarer Mikkel Voss.
Mikkel Voss fremhæver blandt andet det, at fællesskabet går på tværs af de forskellige idræts- og kulturgrene, og at der er en række fællesrum til rådighed, hvor talentdeltagerne jævnligt mødes, ligesom de cirka én gang om måneden mødes på kryds og tværs og laver aktiviteter sammen.
15-årige Sille Klausen startede på Talent Billund Dans for tre år siden, og for hende betyder fællesskabet også meget.
”Jeg har fået meget ud af Talent Billund på alle mulige områder. Jeg er blevet meget dygtigere til min sport, og jeg har lært at arbejde hårdt for at nå mine mål. Jeg har ikke bare lært at danse, men også, hvordan kroppen bevæger sig med muskler, og hvordan vi kan styrke dem. Alt i alt vil jeg sige, at dét, der kendetegner Talent Billund allermest, er fællesskab, og at man sætter sig nogle mål og løbende forbedrer sig,” siger Sille Klausen, der til dagligt går i 8. klasse på Grindsted Privatskole.
Sille Klausen vandt titlen ”Årets Kulturtalent” ved det det seneste Sports- og Kulturgalla i Billund Kommune.