Frivillige kræfter løfter Vorbasse Marked i flok

Denne mark får i uge 29 besøg af omkring 250.000 gæster til Vorbasse Marked. Bag markedet står ca. 2.000 dedikerede frivillige, der hver især bidrager til markedets succes. To af dem er Brian Pedersen og Jeroen Schotemeijer. Foto: Billund Kommune
dato

Vorbasse Marked er et af Danmarks største og ældste markeder. År efter år står omkring 2000 frivillige klar til yde en stor indsats, når ca. 250.000 besøgende strømmer til markedet. Og med 850 boder, der strækker sig over ca. 6 km facade, er der nok at se til.

Hvert år i uge 29 forvandles Vorbasse til en markedsplads fyldt med liv og aktivitet. Vorbasse Marked er et af Danmarks største og ældste markeder, og tiltrækker omkring 250.000 besøgende, der kommer for at opleve det unikke fællesskab og den livlige atmosfære. Bag denne imponerende begivenhed står cirka 2.000 dedikerede frivillige, der hver især bidrager til markedets succes.

En af dem er Benny Pedersen, der flyttede til Vorbasse i 1988, hvor han for første gang også deltog i Vorbasse marked som en del af de frivillige, og det har han holdt ved lige siden. For Benny Pedersen har det at være en del af fællesskabet til markedet altid betydet meget. Han værdsætter især de stærke bånd, der skabes blandt de frivillige, og hvordan fællesskabet styrker samhørigheden i byen.

"Det her med at være en del af et team og et fællesskab, hvor vi har det sjovt - også selvom der er travlt - er bare rigtig fedt at være en del af. Når vi er ude på pladsen, er det som en stor familie, hvor alle er klar på at give en hånd med og hjælpe hinanden. Det er generelt bare helt fantastisk med den store opbakning til frivillighed i Vorbasse, fordi vi har et fælles mål om at hjælpe hinanden og have de her fede ting i byen, som er med til at samle os," fortæller Benny Pedersen.

En anden ildsjæl er Jeroen Schotemeijer, der siden sin første vagt i 1995 stadig er en trofast del af at arrangere og deltage i Vorbasse marked. Han har siden 2022 været formand for Vorbasse Grundejerforening, som arrangerer markedet. Det at være frivillig og tage del i fællesskabet er ikke kun noget, der kendetegner Jeroen Schotemeijer, men også Vorbasse som by.

"Jeg forbinder Vorbasse med entreprenørskab, frivillighed og fællesskab. Rigtig mange har været frivillige, siden de kunne gå, og det er typisk, at man altid har mindst en vagt til Vorbasse Marked. Det er en fornøjelse at følge, hvordan byen bare vokser i ugen med markedet, hvor vi har over 60.000 besøgende om dagen og frem til lørdagen, hvor det hele topper. Det gør mig stolt at være en del af det,” siger Jeroen Schotemeijer.

Vorbasse Marked byder på imponerende mængder af forplejning og faciliteter. Med 30.000 liter øl og 10.000 liter kildevand er markedet godt rustet til de mange besøgende. Det store øltelt har plads til 3.500 gæster og kræver omkring 2.000 timer fra frivillige bag baren.

”Vorbasse Marked har været en del af byens historie i næsten 300 år, og det er fantastisk, hvordan traditionen bæres videre af generation efter generation. Den store opbakning fra frivillige er en kæmpe styrke og viser det sammenhold og fællesskab, der er i Vorbasse. De mange frivillige, der år efter år lægger tid og kræfter i markedet, er kernen i den store succes. Uden deres dedikation ville Vorbasse Marked ikke være det samme. Deres store indsats er et bevis på, at når en by står sammen og løfter i flok, kan alt lade sig gøre, og at man kan tillade sig at drømme stort,” fortæller Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune

Samlet set bliver der forbrug cirka 1,4 tons isterninger i ølteltet og på pubben. Der opsættes også ca. 1.500 meter festivalhegn og stilles 200 toiletter til rådighed på markedspladsen. Gratis underholdning og musik bidrager desuden til den festlige stemning på den store markedsplads, der strækker sig over ca. 6 km facade.

Fakta om Vorbasse Marked

  • Vorbasse Marked blev afholdt for første gang i 1730.
  • Omkring 250.000 gæster besøger hvert år Vorbasse Marked.
  • 30.000 liter øl og 10.000 liter kildevand er købt ind til dette års Vorrebasse Marked.
  • På Vorbasse Marked bruges der i ølteltet og pubben 1,4 tons isterninger i løbet af uge 29.
Kilde: Billund Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.